Friday, March 22, 2019

Moara Roșie și cimitirul evreiesc


Mi-am amintit azi, cum prin Dispoziția nr. 06-111/948 din 26.10.2010, viceprimarul Nistor Grozavu, propunea excluderea imobilului fostei Mori Roșii din Chișinău, din Registrul monumentelor octotite de stat - un monument de importanță națională, aflat la poziția nr. 211. Și dacă acest lucru reușea atunci, Moara Roșie ar fi fost demult demolată, iar pe locul ei ar fi fost un sarcofag de beton și sticlă de toată „frumusețea”. 

Mi-am amintit de domnia sa în contextul în care același demnitar din Primăria capitalei semna, la 27 noiembrie 2017, Dispoziția nr. 920-d, prin care-și asuma constrolul lucrărilor de „reabilitare și revitalizare a teritoriului a cimitirului evreiesc din strada Milano nr. 1, obiectiv cu statut protejat”.

Dacă în 2010 Grozavu nu a avut puterea decizională să radieze din listă Moara Roșie, acum, în iarna lui 2018-2019, s-a erijat în postura bunului gospodar într-o „pădure de liane amazoniene”, ajutat desigur de înțelepciunea și competențele altui specialist, Ion Ștefăniță, și au purces la drum: au epilat de verdeață întregul teritoriu de 12 Ha din Cimitirul Evreiesc.
S-au tăiat sute de metri cubi de vegetație, arbori, boscheți - tot ce a însemnat „parte lemnoasă”, cum s-a exprimat dl. Ion Ștefăniță. 

Discursul triumfalist pe care acesta din urmă l-a șinut în fața camerei Publika TV, la finele anului trecut merită citat in extenso: „Au demarat lucrările de revitalizare, de reabilitare a acestui cimitir; după ce se aduce în ordine cimitirul, în sensul că este evacuat(ă) toată partea lemnoasă, se va lucra asupra schiței de proiect de execuție, cum va fi amenajat, da, acest cimitir în perspectivă”...(noiembrie, 2018). Nu pun la socoteală faptul că fiind o iarnă în față, nu era deloc necesară graba defrișării, dar e de atras atenția asupra modului ilogic prin care se procedează în cazul unor chestiuni atât de delicate: întâi tăiem toți copacii, apoi încercăm să dăm un sens deșertului produs. 


Moara Roșie încă mai stă în picioare, iar cei care se plângeau încă cu aproape un deceniu în urmă de imposibilitatea de a fi restaurată, nu au găsit fondurile necesare (de fapt nici nu au încercat!) pentru asta nici până azi, căci soarta monumentelor este pentru ei o simplă marotă propagandistică, sau eventual o vacă bună de muls...


Citez opiniile a doar doi specialiști și cadre universitare în arboricultură și amenajări peisagistice, precum și a unui jurnalist și fotograf francez, care a vizitat de mai multe ori Chișinăul, și inclusiv cimitirul evreiesc, pe seama dezastrului produs în această iarnă:

Salma El Shamali: „Da, clar este că nu s-a intervenit cu o intenție bună, nu poti greși în halul asta. Sunt probabil interese in administratie. Fiind un monument, ar fi trebuit sa intre în categoria siturilor protejate de ministerele dedicate - culturii, mediului, s.a. Asemenea intervenții se pot realiza doar cu acordul/ autorizarea de către aceste instituții. Și totuși, s-a făcut. Este situația în care se află toată țara, și este regretabil și periculos pentru viitor. Nu înțeleg pozitia administrației acelui cimitir...și nu înțeleg cum de nu au un proces deja din partea deținătorilor...”

Diana Culescu: „Pot să mă pronunț: nici la Chișinău nu se lucreaza cu specialiști, așadar singura diferență între România și Moldova rămâne faptul că aici (în România) avem învățământ de specialitate care scoate absolvenți de peste 20 de ani”.

Arnaud Galy: „C'est profondément choquant...Ce matin, je ne fais pas dans la nuance, la colère, la tristesse, l'incompréhension me privent de toutes nuances. Je vous parlerai de Moldavie, pays qui m'est cher pour des raisons privées, et que je vois s'enfoncer dans un marasme irréversible année après année. Voulez-vous un exemple ? Un parmi tant d'autres : la réhabilitation du cimetière juif de la ville de Chisinau. Terrifiant. Insupportable”.


foto: @vladimir bulat,   

2 Comments:

Blogger freelancer said...

Cum putem afta mai multa info despre aceasta constructie?

Tuesday, December 24, 2019 11:52:00 AM  
Blogger vladimir b. said...

întregul blog conține date istorice & informative despre Moara Roșie, adunate în mai bine de un deceniu!

Tuesday, December 24, 2019 2:01:00 PM  

Post a Comment

<< Home