Wednesday, August 08, 2012

Incongruențe

@vladimir bulat, 2011
Nu știu cum resimțiți dvs., cei ce vizitați sistematic sau sporadic acest blog, dar pe mine stupiditatea unora mă sufocă! Priviți atent această fotografie, și veți observa la poalele monumentului nostru ceva care se doresc a fi un fel de ghivece pentru flori. Asta cel puțin par! Da, acele 3 ”plombe” de beton, vopsite-n galbenul acela hidos. Chelului, de regulă, tichia de mărgăritar îi lipsește...Care e funcția acelor decorațiuni inutile la poalele unei arhitecturi suferinde? A unui monument unic al Chișinăului.
Cine a dispus instalarea lor? La ce folosește să marchezi astfel acel colț de alee? Unii ar spune - să fie frumos, s-a pavoazat locul! Care este frumosul? 

Incongruențele astea pe mine mă tulbură, căci trădează simptomul insignifianței, a inutilului, care pune stăpînire peste toate. Se instalează definitv și implacabil. Dacă judecăm puțin, ne vom da seama că dacă acest monument ar avea un alt destin aceste mici cinisme cu pretenții de decorațiuni nici nu ar fi de conceput...nici prin preajmă, nici pe mai departe.

Cei de ”înfrumusețarea orașului” - gospodăria Primăriei, probabil - nici nu văd ruina din preajmă, ea pentru aceștia este atît de insignifiantă, încît grămăjoara aia de beton porționat, boit căcăniu, devine infinit mai necesară, mai utilă pînă la coada urmei...

Pe cînd vor veni și lucrurile serioase, cu adevărat necesare acestui oraș, acestui segment al vechii urbe, acestui monument, în definitiv?!  Dixit.

0 Comments:

Post a Comment

<< Home