Wednesday, April 20, 2016

Moara Roșie e sufocată de banale blocuri

Ca să ne dăm seama cum viețuiește Moara Roșie a lui Avraam Levenzon, să ne uităm pe această fotografie mai veche, din vara lui 2008. De atunci deja vechiul edificiu istoric, care dacă era în alt loc (vezi cazul celebrei mori din coasta Palatului Sanssouci din Potsdam, pe care nu a putut fi - conform legendei - dată jos nici de însuși Împăratul Prusiei, Frederik cel Mare).

Ei bine, în raționalul Berlin lucrurile stăteau altfel decît la Chișinău, acum două veacuri, ca și astăzi! Justiția germană a salvat moara, care azi e mîndria rustică a acelui loc, și a întregii istorii europene. 

Moara Roșie e sufocată de banale blocuri de betoane ieftine, meschine, caraghioase, impersonale. Să le mai vedem încă o dată. 

Foto: © vladimir bulat, iulie, 2008

Verdeața, precum se vede e multă, dar moara devine tot mai puțină, împuținată. Ceea ce ar putea fi o mîndrie pentru orașul nostru, a devenit un permanent măr de ceartă dintre autorități, sectorul privat, ONG-uri, artiști, activiști și specialiști de toate rangurile etc. 

Personal consider că după aproape un deceniu de cînd există în spațiul public acest blog (a debutat în 13 noiembrie 2006), toată zbaterea mea se înscrie în zodia eșecului! Moara Roșie a degradat, autoritățile o ignoră, iar firma care o deține în proprietate așteaptă, indubitabil, prăbușirea ei...atunci se vor aduna cioburile și molozul, și un alt bloculeț va închide acel perimetru. Pentru alte două sau trei secole cel puțin.

0 Comments:

Post a Comment

<< Home